Girne Üniversitesi Tıp Fakültesi 14 Mart Tıp Bayramı Sebebiyle “ Tıbbiyeli Olmak” Başlıklı Bir Etkinlik Düzenledi


Girne Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından 14 Mart Tıp Bayramı sebebiyle Prof. Dr. İlkay Salihoğlu Cumhuriyet Salonu’nda bir etkinlik düzenlendi.

Törene Girne Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlkay Salihoğlu, Tıp Fakültesi Dekanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rüveyde Bundak , Genel Sekreter, başhekim, bölüm başkanları, hekimler, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.


Prof. Dr. İlkay Salihoğlu: “ Hekimlik insanlık tarihi boyunca en saygın meslek olmuştur ”
Prof. Dr. Rüveyde Bundak’ın yaptığı açılış konuşmasının ardından söz alan Girne Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlkay Salihoğlu öncelikle tüm hekimlerin, sağlık çalışanlarının ve geleceğin sağlıkçılarının 14 Mart Tıp Bayramını kutladı.

Prof. Dr. Salihoğlu konuşmasında ünlü şair Nazım Hikmet’in dizelerinden de alıntılar yaparak hekimlerin hiç tanımadıkları insanlar için kimi zaman hayatları pahasına görevlerini yaptıklarını vurguladı.

Prof. Dr. İlkay Salihoğlu bunun ne kadar doğru olduğunu hemen herkesin pandemi süreciyle birlikte acı şekilde tecrübe ettiğini söyledi ve bu dönemde hastasına ve insanlığa hizmet veren kimi hekim ve sağlık çalışanlarını kaybettiğimizi hatırlatarak kendilerini saygıyla andıklarını ifade etti.

Konuşmasının devamında genç tıbbiyelilere seslenen Girne Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlkay Salihoğlu, hekimlik mesleğinin insanlık tarihi boyunca en saygın meslek kabul edildiğini belirtti ve bunun kimsenin değiştiremeyeceği bir gerçek olduğunun altını çizdi.

Prof. Dr. İlkay Salihoğlu sözlerini Nazım Hikmet’in “ güzel günler göreceğiz güneşli günler ”dizeleriyle tamamladı.

Prof. Dr. Sedef Gidener : “ Tıbbiyeli olmak çalışmak ve kendini sürekli geliştirmektir ”
Girne Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin düzenlediği 14 Mart Tıp Bayramı etkinliğinde daha sonra Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedef Gidener günün anlam ve önemine ilişkin sunumunu yapmak üzere söz aldı.

“Tıbbiyeli Olmak” başlıklı konuşmasında öncelikle katılımcıları selamlayan Prof. Dr. Sedef Gidener, bu anlamlı günün çok çalışmayı, emeği, başarıyı ve gururu simgelediğini söyledi.

Türkiye’de 14 Mart tarihinde kutlanan Tıp Bayramı’nın tarihçesine değinen Prof. Dr. Sedef Gidener geçmişi 1874 yılına dayanmakla birlikte bu özel günün tıbbiyeli öğrencilerin öncülüğünde başlayan hareketle 1919 yılından bu yana düzenli olarak kutlandığını hatırlattı.

Girne Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin tüm bunların bilinciyle pandemi sürecinde de çevrimiçi olarak Tıp Bayramını kutlamayı sürdürdüğünü ifade eden Prof. Dr. Gidener, konuşmasında iyi bir hekimin nasıl olması gerektiği ve öğrencileri gelecekte nasıl bir meslek beklediği başlıkları üzerinde özellikle durdu.

Hekimlerin sahip olması gereken özelliklerin başında bilginin geldiğini hatırlatan Prof. Dr. Sedef Gidener, günümüzde hızlanan değişime uyum sağlama ve iletişim becerisi, gelecekteki dünya koşullarında hekimlik, öğretme sorumluluğu, kişiselleştirilmiş tıp, tıpta değişimin temel yönlendiricileri ve değişen paradigmalara da vurgu yaptı.

Tıbbiyeli olmanın çalışmak ve kendini sürekli geliştirmek anlamına geldiğini söyleyen Girne Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedef Gidener, öte yandan hem sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin hem de son dönemde yoğunlaşan beyin göçünün önüne geçilmesi için gerekli önlemlerin alınması gerektiğinin altını çizdi.

Prof. Gidener konuşmasını Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyetin ilk yıllarında yurtdışında eğitime giden öğrencilere yönelik “Sizi birer kıvılcım olarak gönderiyorum, alevler olarak geri dönmelisiniz ” sözlerine atıfta bulunarak şöyle tamamladı : “Siz de buraya birer kıvılcım olarak geldiniz meşale olarak geri döneceksiniz. ”
Konuşmaların ardından 14 Mart Tıp Bayramı etkinliği toplu fotoğraf çekimi ve sonrasında düzenlenen renkli kokteyl ile son buldu.